Ecstasy

MDMA, denumit "ecstasy," sau "XTC", este o substanta psihoactiva cu efecte halucinogene similare celor produse de amfetamina. Structura chimica este similara cu alte 2 droguri sitentice, MDA si metamfetamina, despre care se stie ca produc leziuni cerebrale.

Riscuri de sanatate

Simptome fizice si psihologice. Consumatorii au senzatii similare cu cele ale amfetaminei si cocainei. Acestea sunt:

- Dificultati psihologice care includ confuzie, depresie, tulburari de somn, dependenta, anxietate si paranoi iar uneori dupa o perioada mai lunga de folosire, episoade psihotice.
- Simptome fizice cum ar fi tensiune musculara, inclestarea involuntara a dintilor, greata, vedere in ceata, miscarea rapida a ochilor, lesin si transpiratie sau frisoane.
- Ritm cardiac marit si tensiune marita, un risc special prezentand persoanele cu boli circulatorii sau cardiace.

Efecte pe termen lung. Cercetari recente au demonstrat legatura dintre MDMA si leziuni pe termen lung ale creierului in zonele critice ale gandirii si memoriei. Se pare ca drogul cauzeaza leziuni neuronilor care folosesc serotonina sa comunice cu ceilalti neuroni.

MDMA este inrudit ca structura si efecte cu metamfentamina, despre care se stie ca produce degenerarea neuronilor care contin neurotransmitatorul numit dopamina. Aceasta duce la dereglari motorii similare cu cele din boala Parkinson. Simptomele acestei boli incep prin lipsa de coordonare si tremuraturi, si pot degenera intr-o forma de paralizie.