Cocaina

Cocaina este un drog deosebit de periculos din punct de vedere al dependentei si al abuzului. Cei care au incercat sa consume cocaina au descris experienta ca o senzatie de suprematie. Totusi, odata ce a inceput consumul de cocaina nu poate fi prevazuta sau controlata cat timp va fi folosit drogul. Principalele modalitati de consum ale cocainei sunt inhalarea, injectarea si fumatul produsului.

Riscurile asupra sanatatii sunt aceleasi indiferent de modul de consum. Se pare ca dependenta se dezvolta mai rapid daca substanta este fumata decat in cazul inhalarii. Fumatul permite inhalarea unor doze mari de cocaina, care ajung mai repede la creier dand o senzatie mai intensa si mai rapida de intoxicare. Folosirea injectabila a drogului duce la un risc suplimentar de transmitere a infectiei HIV/SIDA daca acele si seringile sunt folosite in grup.

Riscuri asupra sanatatii

Efecte fizice. Printre efectele fizice ale cocainei se afla vase de sange periferice contractate, pupile dilatate, temperatura corporala ridicata, ritm cardiac marit si tensiune. Consumatorii au senzatii de agitatie, iritabilitate si anxietate atat in timpul folosirii cat si in perioada dintre doze. Consumatorii dezvolta toleranta la doze, nereusind sa obtina acelasi efect fara sa mareasca doza.

Paranoia si violenta. Dozele mari de cocaina pot declansa paranoia. Fumand cocaina se dezvolta un comportament agresiv si paranoic. Cand consumatori dependenti inceteaza folosirea cocainei pot deveni depresivi. Aceasta depresie poate cauza un consum mai mare de cocaina pentru a iesi din aceasta stare.

Efectele pe termen lung. Inhalarea indelungata a cocainei poate duce la ulceratii ale membranei mucoase a nasului si poate cauza leziuni ale septului nazal. Cazurile de deces prin abuz de cocaina sunt des cauzate de stop cardiac sau crize urmate de stop respirator.

Alte pericole. Cand cocaina este amestecata cu alcool, pot aparea reactii chimice complexe in organism. Cercetatorii au descoperit ca ficatul uman combina cocaina si alcoolul rezultand o a treia substanta, cocaetilena, care intensifica efectul euforic al cocainei si creste riscul de deces subit.